Πιλάτες | Μυοσκελετική γυμναστική

May 10th, 2016

Category: Pilates

Πιλάτες | Μυοσκελετική γυμναστική

Το πιλάτες είναι μια μορφή γυμναστικής που συμβάλλει στην ενδυνάμωση των μύων και την υγεία του σκελετού μας. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής αλλά και η καθιστική εργασία προκαλεί πολλές επιπλοκές στην καθημερινή ζωή, οι οποίες αφορούν πόνους σε διάφορα σημεία του σώματος. Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, χρειάζονται συγκεκριμένες ασκήσεις.

Τη λύση μπορεί σταδιακά να τη δώσει το πιλάτες, αφού περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία ασκήσεων και διατάσεων, οι οποίες επιλέγονται και προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες και τα θέλω του καθένα. Υπάρχουν προγράμματα για αρχάριους αλλά και για προχωρημένους. Το κύριο μέλημα αυτού του είδους της γυμναστικής είναι οι αναπνοές.

Πιλάτες

Πιλάτες

Αναπνοές

Κύριο μέλημα του πιλάτες είναι οι αναπνοές αφού όταν η εκμάθηση γίνει σωστά μπορεί ο καθένας να αποκτήσει πλήρη έλεγχο του σώματός του  και της ψυχικής του ηρεμίας. Οι περισσότερες, αν όχι όλες, ασκήσεις του πιλάτες βασίζονται κυρίως στη διαδικασία της αναπνοής.

Παρακάτω να αναλύσουμε μερικές από τις βασικές ασκήσεις που μπορείτε να εφαρμόσετε ακόμα και στο προσωπικό σας χώρο:

Γέφυρα

Ξεκινήστε ξαπλωμένοι ανάσκελα και δώστε ώθηση στη λεκάνη σας προς τα πάνω. Θα βοηθήσει πολύ εάν σφίξετε την κοιλιακή χώρα και τους γλουτούς σας πρότου εφαρμόσετε την άσκηση. Είναι η καταλληλότερη άσκηση για την ενδυνάμωση του πίσω μέρος των ποδιών.

Swimming

Ξεκινήστε μπρούμυτα, τεντώνοντας τα χέρια μπροστά από το κεφάλι. Τεντώστε ταυτόχρονα το δεξί χέρι και το αριστερό πόδι και κρατηθείτε έτσι για 5 δευτερόλεπτα. Κάντε το ίδιο αυτή τη φορά με το άλλο χέρι και πόδι. Επαναλάβετε 5 φορές και δώστε προσοχή στον αυχένα καθώς θα πρέπει να βρίσκεται στην ίδια ευθεία με το κεφάλι.

Διάταση γάτας

Η διάταση αυτή απευθύνεται στη σπονδυλική στήλη. Καθίστε μπρούμυτα στα τέσσερα με τα γόνατα λυγισμένα και ανεβοκατεβάστε τη μέση σας με αργές κινήσεις. Το κεφάλι και η λεκάνη παραμένουν σταθερά.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η επιλογή γυμναστηρίου και προπονητή. Το πιλάτες θα σας δώσει τα αποτελέσματα που επιθυμείτε όταν γίνεται από γυμναστές που γνωρίζουν καλά αυτή τη τεχνική εκγύμνασης ενώ με αυτό το τρόπο γυμνάζεστε με πλήρη ασφάλεια.

By Nicole P.

Add a comment

Your email address will not be shared or published. Required fields are marked *