Pilates Matwork

Το Pilates είναι μια μέθοδος γυμναστικής η οποία αναζωογονεί το πνεύμα και δυναμώνει το σώμα. Επικεντρώνεται στον έλεγχο των μυών για την  καλύτερη εκγύμνασή τους. Κάθε μια άσκηση από τη μέθοδο αυτή έχει τον δικό της σκοπό, αλλά το κοινό που έχουν όλες οι ασκήσεις είναι η ενδυνάμωση του κέντρου μας και καλύτερη φυσική κατάσταση. Επίσης, μαθαίνουμε τη σωστή στάση του σώματος και της σπονδυλικής στήλης, και με τη μέθοδο αυτή μπορούμε να διορθώσουμε την λανθασμένη στάση μας.

Pilates Matwork -Πάρης Μητρόπουλος

Pilates Matwork – Πάρης Μητρόπουλος

Η κάθε άσκηση για να γίνει πρέπει να υπάρχουν έξι παράγοντες:

1. Αναπνοή – Με σωστή αναπνοή η άσκηση θα γίνεται σωστά κ πιο αποτελεσματικά.
2. Συγκέντρωση – Καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι σε ολόκληρο το σώμα μας.
3. Έλεγχος – Κατά τη διάρκεια της άσκησης πρέπει να ελέγχουμε κάθε πτυχή του σώματός μας την κάθε στιγμή.
4. Κέντρο – Σε κάθε άσκηση πρέπει το κέντρο μας, το λεγόμενο ΄΄ Powerhouse΄΄ ,  που βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τον αφαλό να είναι πάντα σφιχτό και δυνατό.
5. Ρευστότητα – Είναι η αρμονία που πρέπει να υπάρχει στο σώμα μας όταν κάνουμε τις ασκήσεις δηλαδή η μία κίνηση πρέπει να διαδέχεται την άλλη.
6. Ακρίβεια – Αποκτάται με σκληρή δουλειά και υπομονή, είναι η ακριβής κίνηση που πρέπει να έχει η κάθε άσκηση.

Το να έχουμε μια καλή φυσική κατάσταση είναι απαραίτητο για τον οργανισμό και το σώμα μας και η μέθοδος αυτή θα μας βοηθήσει με τον καλύτερο τρόπο να την αποκτήσουμε. Γιατί το χρωστάμε στο σώμα μας!

Pilates Matwork - Πάρης Μητρόπουλος

Pilates Matwork – Πάρης Μητρόπουλος

Η ιστορία του Pilates

Πατέρας του Pilates ήταν ο  Joseph H. Pilates  ( 1883 – 1967) και όπως ήταν αναμενόμενο μετά τον θάνατό του η γυμναστική αυτή πήρε το όνομά του. Έχει ως αρχή δύο λέξεις  ΥΠΟΜΟΝΗ και  ΕΠΙΜΟΝΗ. Ο Pilates γεννήθηκε στο Monchengladbach της Γερμανίας και ο ίδιος ονόμασε τη μέθοδο αυτή “CONTROLOGY” θέλοντας να δείξει ότι χρησιμοποιεί το μυαλό για τον έλεγχο των μυών. Ο Pilates υπέφερε από άσθμα, ραχίτιδα και ρευματικό πυρετό όμως αφιέρωσε όλη του τη ζωή στη βελτίωση της φυσικής αντοχής. Το 1912 μετακόμισε στην Αγγλία, όπου ασχολήθηκε επαγγελματικά με την πυγμαχία και ως εκπαιδευτής αυτοάμυνας σε σχολές της αστυνομίας και της Scotland Yard και έτσι κέρδιζε κάποια χρήματα. Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου ήταν έγκλειστος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης ως Γερμανός υπήκοος στη νήσο Μαν. Εκείνη την περίοδο άρχισε να αναπτύσσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα φυσικής άσκησης.  Έπειτα από μελέτη της  yoga  και των κινήσεων των ζώων, εκπαίδευε τους συγκρατούμενους του στο γυμναστήριο βάση των κινήσεων αυτών. Λέγεται επίσης ότι στην μεγάλη πανδημία του 1918 όλοι οι συγκρατούμενοι του επέζησαν χάρις στην καλή φυσική τους κατάσταση. Στο στρατιωτικό νοσοκομείο βοήθησε τους ασθενείς με μειωμένη κινητικότητα και με την επισύναψη ελατηρίων στα κρεβάτια του νοσοκομείου, οι ασθενείς είχαν πολύ πιο γρήγορη ανάρρωση. Μετά τον πόλεμο επέστρεψε στην Γερμανία όπου και συνεργάστηκε με ειδικούς στο χορό και τη σωματική άσκηση όπως ο Rudolf Laban και η Mary Wigman.  Το 1925 αποφάσισε να φύγει από την Γερμανία και να πάει στην Νέα Υόρκη όπου μαζί με την σύζυγό του ίδρυσαν το πρώτο στούντιο Pilates. Πολλοί χορευτές εκπαιδεύονταν στο στούντιο του καθώς ήταν μια καλή ευκαιρία αποκατάστασης από τους τραυματισμούς τους.

Pilates Matwork στην παραλία

Pilates Matwork στην παραλία

Το Pilates σήμερα μπορούμε να το διδαχθούμε σε γυμναστήρια κ φυσιοθεραπευτήρια, καθώς είναι η καλύτερη μέθοδος για την αποκατάσταση τραυματισμών και απόκτησης της σωστής στάσης του σώματος. Υπάρχουν δύο είδη Pilates το Classical/Authentic Pilates το οποίο είναι το ακριβές ασκησιολόγιο με τη σειρά, όπως ακριβώς  το δίδαξε ο Pilates που δε διαφέρει από μάθημα σε μάθημα όπως είναι το Matwork. Επίσης υπάρχει και το Contemporary/Modern Pilates του οποίου η σειρά των ασκήσεων διαφέρει από μάθημα σε μάθημα, ενώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και εξοπλισμό, όπως μικρές μπάλες  (small weighted balls), κυλίνδρους ( foam rollers ) και  μεγάλες μπάλες ασκήσεων (large exercise balls).  Το σκεπτικό του Pilates ήταν “Contrology is complete coordination of body,mind and spirit”  και έχει ως αποτέλεσματα:

1. Πλήρη συντονισμό του μυαλού, του σώματος και του πνεύματος
2. Αναπτύσσει το σώμα ομοιόμορφα
3. Διορθώνει λανθασμένες στάσεις  του σώματος
4. Ανυψώνει το πνεύμα
5. Επαναφέρει την σωματική ζωτικότητα
6. Ευκαμψία
7. Φυσική κομψότητα
8. Μυϊκή αντοχή και δύναμη
9. Εκγύμναση ολόκληρου του σώματος αντί της απομόνωσης των μυϊκών ομάδων

Σκοπός αυτής της μεθόδου είναι οι μύες να υπακούν στη θέλησή μας και όχι η θέλησή μας να κυριαρχείται από τις αντανακλαστικές ενέργειες των μυών μας. Επίσης η μέθοδος Pilates προσφέρει:

1. Ορθοστατική συμμετρία
2. Έλεγχος αναπνοής
3. Κοιλιακή δύναμη
4. Σταθεροποίηση λεκάνης – σπονδυλικής στήλης
5. Ευελιξία μυών
6. Κινητικότητα των αρθρώσεων