Υδατάνθρακας

Jul 3rd, 2014

Category: Διατροφή

Υδατάνθρακας

Οι υδατάνθρακες είναι η ενέργεια του σώματός μας. Οι περισσότερες τροφές που τρώμε κάθε μέρα περιέχουν υδατάνθρακες. Επίσης από τους υδατάνθρακες παίρνουμε και την γλυκόζη, από την οποία παράγεται η ενέργεια που  χρειαζόμαστε. Τους υδατάνθρακες  τους  χρειαζόμαστε διότι είναι η βασική πηγή ενέργειας για το νευρικό μας σύστημα, την κίνησή μας,  τη σκέψη, καθώς και για τις βασικές λειτουργίες του σώματός μας ,αλλά επίσης και για την γυμναστική.

Οι υδατάνθρακες χωρίζονται σε απλούς και σύνθετους. Οι απλοί αποτελούνται από την γλυκόζη, την φρουκτόζη ( περιέχεται στα φρούτα ), την  λακτόζη ( περιέχεται στο γάλα ) και την σουκρόζη ( περιέχεται στη ζάχαρη ). Οι απλοί υδατάνθρακες απορροφώνται γρήγορα από το σώμα μας και μας προσφέρουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Ωστόσο, είναι καλό να μην καταναλώνουμε πάρα πολλούς απλούς υδατάνθρακες, διότι αναγκάζουν το επίπεδο του σακχάρου του αίματος να αυξηθεί γρήγορα και να ξαναπέσει αμέσως, με αποτέλεσμα να πεινάμε ξανά. Τα γλυκά ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, γι’ αυτό είναι καλό να τα αποφεύγουμε, σε αντίθεση με τα φρούτα που περιέχουν φυτικές ίνες και δεν προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου του αίματος.

Οι σύνθετοι αποτελούνται από την ένωση πολλών απλών υδατανθράκων ( άμυλο και γλυκογόνο ).  Οι σύνθετοι υδατάνθρακες δίνουν στο σώμα μας γλυκόζη για περισσότερο χρονικό διάστημα και μπορούμε να έχουμε καλύτερες επιδόσεις στην καθημερινότητά μας.

Πηγές υδατάνθρακα

Πηγές υδατάνθρακα

Βασικά τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακα

  1. 1. Σιτηρά – δημητριακά: Ρύζι, αλεύρι, βρώμη, κριθάρι, σίκαλη και ότι παράγεται από αυτά (ψωμί, ζυμαρικά, αλεύρι, δημητριακά)
  2. 2. Φρούτα: Μήλα, μπανάνες, εσπεριδοειδή, ροδάκινα, καρπούζια, πεπόνια
  3. 3.  Λαχανικά: Πατάτες, καλαμπόκια
  4. 4. Όσπρια: Φασόλια, ρεβιθιά, φακές, μπιζέλια, φάβα, σόγια
  5. 5. Γαλακτοκομικά: Τυριά, γάλα, γιαούρτι

Add a comment

Your email address will not be shared or published. Required fields are marked *