Η σημασία των διατάσεων για να αποφύγετε μυϊκούς τραυματισμούς

Apr 26th, 2016

Category: Περί Γυμναστικής

Η σημασία των διατάσεων για να αποφύγετε μυϊκούς τραυματισμούς

Λέγετε από πολλούς και σίγουρα το έχετε ακούσει και εσείς πως θα έπρεπε πάντα να κάνετε διατάσεις πριν κάνετε κάποιο άθλημα. Αλλά αλήθεια, είναι απαραίτητο να κάνεις διατάσεις; Σε ποιο βαθμό; Και πως;

Η τόσο καθιστική ζωή που κάνουμε, κυρίως λόγω των πολλών ωρών που περνάμε καθισμένοι ή με το να κινούμαστε ελάχιστα στις δουλειές μας, κάνουν κάποιες συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες να μικραίνουν και επομένως, αυτό μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς όχι μόνο σε ένα μυ συγκεκριμένα αλλά και σε άλλα μέρη του σώματος που συνδέονται μεταξύ τους μέσω της περιτωνίας (του ιστού που περικλείει, προστατεύει και συνδέει τους μυς). Όταν σκεφτόμαστε τους μυς μας δεν μπορούμε μονοί να σκεφτούμε έναν συγκεκριμένο αλλά ολόκληρη την μυϊκή αλυσίδα που αποτελείτε από διάφορους μυς. Με αυτό το σκεπτικό, όλοι οι μυς συνδέονται μέσω των περιτοναίων και εκτελούν μια συγκρεκριμενη κίνηση ή εργασία δουλεύοντας σαν ομάδα και όχι ξεχωριστά.

Διατάσεις πριν απο έναν αγώνα

Διατάσεις πριν απο έναν αγώνα

Επομένως, οι διατάσεις είναι σημαντικές για όλους και όχι μονοί για αυτούς που κάνουν ένα άθλημα. Οπότε βοηθήστε τον εαυτό σας να αποφύγει πιθανούς μελλοντικούς τραυματισμούς και βελτιώστε την σωματική και την νοητική σας επίδοση. Το πιο γνωστό πρόβλημα στις μυϊκές αλυσίδες του ανθρωπίνου σώματος εντοπίζετε στην οπίσθια μυϊκή αλυσίδα. Είναι κυρίως πιο σύνηθες στους άντρες. Το πρόβλημα που δημιουργείτε είναι η ιδιαίτερη συστολή των προσαγωγών (οι μυς που βρίσκονται στο πίσω μέρος των μηρών). Οπότε αυτή είναι και η μυϊκή ομάδα για την οποία θα πρέπει να κάνετε διατάσεις πιο συχνά και έχετε στο νου σας ότι όταν κάνετε διατάσεις για μια ομάδα, ταυτόχρονα διατείνετε και τους μυς που την περιβάλουν.

Έτσι, μπορείτε να αποφύγετε το πρόβλημα της οπίσθιας μυϊκής αλυσίδας και ν μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμού. Για αυτό το λόγο, είναι πολύ σημαντικό για τον καθένα να ελέγχει την ευλυγισία του και να κάνει διατάσεις όχι μονοί για μια συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα αλλά και για ολόκληρο το σώμα μέσω των διατάσεων για κοντινές αλυσίδες.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε πως για να γίνει σωστά μια διάταση στο μυ, πρέπει αυτή να γίνετε με μέτρια ένταση (χωρίς να αισθάνεστε πόνο) και θα πρέπει να έχει αρκετή διάρκεια (τουλάχιστον ενός λεπτού). Όπως θα έχετε παρατηρήσει, οποίος κάνει διατάσεις στο γυμναστήριο, τις κάνει βιαστικά, κρατώντας τες για το πολύ δεκαπέντε δευτερόλεπτα. Με αυτόν τον τρόπο όμως είναι αδύνατον για τον μυ να χαλαρώσει αρκετά ώστε να μπορεί να διαταθεί.

Τέλος, πρέπει να θυμάστε πως είναι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, σημαντικό να κάνετε διατάσεις πριν κάνετε κάποιο άθλημα ή αρχίσετε να γυμνάζεστε στο γυμναστήριο παρά στο τέλος. Πρέπει να συνηθίσετε να αφιερώνετε δέκα λεπτά για να κάνετε διατάσεις πριν ξεκινήσετε κάποια σωματική δραστηριότητα, όπως ακριβώς κάνετε για ζέσταμα. Οι μυς πρέπει να έχουν διαταθεί αρκετά για να αποφύγετε μυϊκούς τραυματισμούς ή και μυϊκές ρήξεις.

Add a comment

Your email address will not be shared or published. Required fields are marked *