Αρση Βαρών

Η Άρση Βαρών είναι ένα άθλημα με μεγάλη ιστορία, καθώς ξεκινάει από τα αρχαία χρόνια και φτάνει μέχρι σήμερα, όπου έχει φτάσει στην τελική της μορφή μετά από μακροχρόνια εξέλιξη. Στα αρχαία χρόνια, επίτευξη για έναν αθλητή της Άρσης Βαρών θεωρούταν να σηκώσει το βάρος πάνω από το κεφάλι του, ενώ αυτός που θα σήκωνε τα περισσότερα κιλά ήταν ο νικητής. Στην πρώτη Ολυμπιάδα του 1896, όπου και πρωτοεμφανίστηκε η Άρση Βαρών ως ολυμπιακό άθλημα, οι αθλητές σήκωναν τα βάρη πρώτα με το ένα χέρι και έπειτα με τα δύο χέρια. Οι νικητές στις δύο αυτές κατηγορίες ήταν αντίστοιχα οι Launceston Elliott και Viggo Jensen.

Άρση Βαρών - Πάρης Μητρόπουλος

Άρση Βαρών – Πάρης Μητρόπουλος

Δυστυχώς όμως κατά την διάρκεια του Ά Παγκοσμίου πολέμου η Άρση Βαρών σταμάτησε για να εμφανιστεί ξανά στην Ολυμπιάδα του 1920 και να ανακηρυχθεί επίσημα ως Ολυμπιακό άθλημα. Οι κινήσεις που έπρεπε να κάνουν οι αθλητές για να σηκώσουν τα βάρη ήταν οι εξής:

● αρασέ με το ένα χέρι
● ζετέ με το ένα χέρι
● ζετέ με τα δύο χέρια

Το 1924 στην Ολυμπιάδα στο Παρίσι, προστέθηκαν δύο ακόμα κινήσεις:

● αρασέ με τα δύο χέρια
● πιέσεις με τα δύο χέρια

και επομένως η Άρση Βαρών περιλάμβανε πια συνολικά πέντε κινήσεις.

Το 1972 επειδή παρατηρήθηκε ότι πολλοί αθλητές όταν έκαναν αρασέ και επολέ λύγιζαν τα πόδια τους και την μέση τους λόγω των πολλών κιλών, αποφασίστηκε να γίνονται μόνο οι δύο κινήσεις που ξέρουμε μέχρι και σήμερα,  το αρασέ και το επολέ ζετέ. Το 2000 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Sydney άνοιξε η πόρτα και για τις γυναίκες να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς αγώνες στο άθλημα της Άρσης Βαρών.

Άρση Βαρών - Πάρης Μητρόπουλος

Άρση Βαρών – Πάρης Μητρόπουλος

Εξοπλισμός

Ο εξοπλισμός της Άρσης Βαρών αποτελείται από μία μπάρα που ζυγίζει 20kg και η οποία είναι φτιαγμένη από ατσάλι με ρότορες στα πλάγια ώστε να μην υπάρχουν τραυματισμοί κατά την άρση των κιλών. Οι δίσκοι οι οποίοι μπαίνουν πάνω στην μπάρα ζυγίζουν από 0.5 μέχρι 25kg ενώ ο σφιγκτήρας που χρησιμοποιείται για την ασφάλεια των κιλών είναι 2.5kg.

Κινήσεις

Όπως είπαμε υπάρχουν δύο ειδών κινήσεις στην Άρση Βαρών το αρασέ και το επολέ ζετέ. Το αρασέ είναι η πιο δύσκολη κίνηση διότι θεωρείται κίνηση τεχνικής, καθώς ο αθλητής θα πρέπει να σηκώσει την μπάρα πάνω από το κεφάλι του με μία κίνηση. Αντίθετα το επολέ ζετέ είναι πιο εύκολη και πιο δυναμική κίνηση, καθώς ο αθλητής θα πρέπει να σηκώσει την μπάρα με δύο κινήσεις, από τις οποίες η μία κίνηση είναι στους ώμους (επολέ) και η επόμενη πάνω από το κεφάλι (ζετέ).

Κατηγορίες

Η Άρση Βαρών χωρίζεται σε 15 κατηγορίες, 8 για τους άντρες και 7 για τις γυναίκες. Οι κατηγορίες είναι οι εξής:

Γυναίκες, 48,53,58,63,69,75 και 75+ kg

Άντρες, 56,62,69,77,85,94,105 και 105+ kg

Απο ποιά ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κάποιος Άρση Βαρών;

Δεν υπάρχει περιορισμός στην ηλικία, όσων χρονών και να είμαστε μπορούμε να ξεκινήσουμε Άρση Βαρών αρκεί να το κάνουμε συνετά με σωστή τεχνική και καθοδήγηση. Ωστόσο, για ένα παιδί η πιο κατάλληλη ηλικία είναι 14 χρονών. Νωρίτερα μπορεί να ξεκινήσει εξάσκηση μόνο στην τεχνική της Άρσης Βαρών και χωρίς βάρος μέχρι να φτάσει στην ηλικία των 14, όταν δηλαδή θα έχει αναπτυχθεί αρκετά σωματικά ώστε να ανταπεξέλθει στην προπόνηση.