Αερόβιο

Το πιο σημαντικό για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι το καρδιοαναπνευστικό σύστημα το οποίο μπορούμε να  βελτιώσουμε με την αερόβια γυμναστική. Η αερόβια ικανότητα ενός ατόμου εκφράζεται με την μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου, δηλαδή τον ανώτατο όγκο οξυγόνου που μπορούν να καταναλώσουν οι ιστοί ενός ατόμου κατά την διάρκεια της άσκησης  στη μονάδα του χρόνου (  VO2 max ).

Προστάτεψε την καρδιά σου

Προστάτεψε την καρδιά σου

Όπως όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι έτσι και όλοι οι οργανισμοί δεν έχουν την ίδια ικανότητα μεταφοράς οξυγόνου από την  ατμόσφαιρα στους ιστούς τους,  όπως επίσης  δεν έχουν και την ίδια δυνατότητα παραγωγής μυϊκής ενέργειας. Αυτή είναι και η διαφορά μεταξύ ενός γυμνασμένου και ενός αγύμναστου ατόμου, διότι εάν ένα άτομο εισπνέει 10 λίτρα οξυγόνου και εκπνέει 8 λίτρα η διαφορά εισπνοής και εκπνοής είναι 2 λίτρα, τα οποία είναι τα λίτρα που εκμεταλλεύτηκε ο οργανισμός για τις ενέργειές του. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά μεταξύ του εισπνεόμενου και του εκπνεόμενου οξυγόνου τόσο μεγαλύτερη είναι η VO2 max, και επομένως είναι μεγαλύτερη η αερόβια ικανότητα του ατόμου και άρα καλύτερο το  καρδιοαναπνευστικό σύστημά του.

Αερόβια Άσκηση

Αερόβια Άσκηση

Η αερόβια ικανότητα είναι χαμηλότερη στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες. Η μεγαλύτερη διαφορά της αερόβιας ικανότητας ανάμεσα στα δύο φύλα παρατηρείται στην ηλικία των 20 χρονών και στο ποσοστό του 30%. Η χαμηλή αερόβια ικανότητα της γυναίκας οφείλεται στη μειωμένη ικανότητα δέσμευσης και μεταφοράς οξυγόνου λόγω της μικρότερης πυκνότητας της αιμοσφαιρίνης. Έρευνες έδειξαν ότι ένας 50χρονος αθλούμενος έχει καλύτερη αερόβια ικανότητα από έναν 35χρονο ή 40χρονο που δεν αθλείται. Επίσης και 70χρονοι οι οποίοι δε σταμάτησαν ποτέ να γυμνάζονται συγκρίνονται στη αερόβια ικανότητα ακόμα και με 20χρονους  που δεν γυμνάζονται. Οπότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η άσκηση και μάλιστα η αερόβια μας κάνει να νιώθουμε αρκετά νεότεροι και αυτό να φαίνεται στο σώμα μας.

Κατάλληλες ασκήσεις για βελτίωση της αερόβιας ικανότητας και φυσικά του καρδιοαναπνευστικού μας συστήματος είναι το τρέξιμο, η κολύμβηση, η ποδηλασία και το γρήγορο περπάτημα ή jogging.